Дойде ли краят на лаптопите и персоналните компютри?

След масовото навлизане на евтини  таблети  се   наблюдава тенденция повечето хора вместо да си купят или ъпгрейднат стария лаптоп да  предпочитат нов таблет? Какви са причините и могат ли   таблетите да заменят пълноценно лаптопите и персоналните компютри?

Какво  всъщност представлява един таблет?

-Таблетът е устройство, наподобяващо смартфон, но  с по-големи физически размери и без  функцията за разговор. Имайки предвид, че всяка изминала година стандарта за  размер на дисплеите на  смартфони се  увеличава, като в момента  почти  всички  флагмани на компаниите  разполагат  с 5 инча  дисплеи, идва  въпросът, защо  бихме искали таблет, например 7 инча,  след като смартфона разполага със същите функции като таблета?

355177

 

(Разликата в размерите е по-малко от 2 инча)

Да,  смартфона  разполага със същата операционна система като таблета, (в зависимост от избора.  Най-разпространените операционни системи са IOS на Apple, ползвана  при iPad и iPhone и Android  на Google, ползвана  от устройствата на Samsung, HTC, LG и други.), съответно и същата функционалност!

Какво може да се прави на  един  таблет? -Да се играят игри,  да се ползва интернет, да се четат книги и т.н Всичко това е супер, но са функции, които  може да притежавате и на вашия телефон, та струва ли си само заради по-големия  екран да си купувате две „еднакви“  устройства? Да не говорим, че смартфоните разполагат с функцията за разговор и с много по-добри камери от таблетите.  На всичкото отгоре повечето функции, като четенето на електронни книги са доста условни екстри. Някои хора си мислят, че таблета  замества напълно електронните четци на книги -всъщност това не е така, защото  електронните четци използват специална  технология екрани (Е-INk),  които не  излъчват светлина и не дразни  окото при продължително четене,  таблетите,  са създадени със съвсем друга цел и няма  как да постигнат с  използваната от техните дисплеи технология дори близък резултат.

Тогава, ако имате смартфон, а повечето купуващи таблет имат, какъв е смисъла от таблет, не е ли по-добре да имате добър  компютър/латоп + добър смартфон?

Според мен комбинацията от  хубав компютър+ смартфон изцяло неутрализира нуждата от таблет, в движение можем да си ползваме  смартфона, а вкъщи и  в офиса  предимствата на големия екран на лаптопа, удобната мишка и много повече възможности за работа, който  персоналния компютър предлага! Таблета е изцяло за забавление и не може да   ползва за сериозна работа!

Според мен за всеки влак си има пътник и именно затова мисля, че  спрямо различните нужди има и различни продукти, но аз лично не   виждам  смъртта на компютрите скоро! Всички офиси и някаква част от домашните потребители ще  продължат да ползват персонални компютри, имайки предвид високата им изчислителна мощ и възможността за използване на големи монитори. За  Лаптопите важи почти същото, но според мен в следващите 2-3 години  ще виждаме все повече  устройства от типа  на лаптопи със свалящи се клавиатури(стават  хем  на таблет, хем на лаптоп), с въртящи се   екрани и т.н. Ето и  малка част от тях:

1 2 3 4 5

 

Затова  изводът  според мен е: Не бързайте да си купувате китайски таблет за 100-200 лева, ами инвестирайте  в подобно устройство, което може да ползвате във вариант лаптоп/таблет, което предоставя  високата производителност на  компютъра, всички windows програми  и когато  прецените за уместно – мобилността на таблета! Така  ще покриете  всички нужди, които имате с едно устройство!

This entry was posted in Гийк блог. Bookmark the permalink.

Публикувай коментар