Какво е гийк?

Често ни питат какво е това гийк, откъде произлиза или кой е. Ще се опитам в тази статия да напиша моята гледна точка и тази на най-уважаваните онлайн медии.

Според най-големият тълковен речник в интернет, думата гийк произлиза през 1876 година и тогава означава глупак, тъпак и/или смотаняк (шут).

Според Уикипедиа в жаргона гийк се използва за описване на странен или необикновен човек. Други значения са: експерт, ентусиаст, персона, вманиечена в хобито си,  особняк, претендиращ за голям интелект. С времето дефиницията се променя. Нърд е подобна дума, на практика синоним, но често се използва с допълнително значение .Често се обсъжда разликата им. В българската версия са описани много прилики и разлика между двата термина:

„Нърдът е интелигентна личност, завладян от знанието и ученето.

За разлика от нърда, гийкът е личност, завладяна само от технологията. Много гийкове обаче гледат филми и четат художествена литература. В мозъка на гийка са активни центровете на логиката и на въображението, докато в мозъка на нърда има изключително активен център на логиката, а центърът на въображението работи под възможностите си.

Обикновено повечето нърдове също харесват технологията, но те основно се съсредоточават върху теоретичните знания, най-вече в областта на науката. Гледането на филми и четенето на книги не е част от културата на нърдовете. Истинските нърдове четат чисто научно книги от по 1500 страници и рядко излизат с приятели (ако изобщо имат такива).

И нърдовете, и гийковете са амбициозни, но по различен начин (гийкът: „Искам да направя пари с големите си умения на програмист!“; нърдът: „Искам да стана известен учен, по-известен от Айнщайн!“).

Животът на нърда се върти около трупането знания. Нърдовете обаче рядко мислят да използват знанията, които притежават. За разлика от тях, гийковете използват знанията си и прилагат квалификацията си от областта на технологиите във всекидневния си живот.

Възможно е някой нърд да има черти и на гийк. По същия начин, някои интелигентни гийкове могат да имат характерни черти и на нърдове, като например специален интерес към науката. Всъщност, повечето нърдове и гийкове имат общи характерни черти.

Гийкът обикновено е по-общителен от нърда, но както нърда, така и гийка няма умения за общуване. И гийковете, и нърдовете се гордеят с изключителната си интелигентност, но нърдовете обикновено са по-интелигентни от гийковете.

Нърдовете обичат да използват истинските си имена в Интернет, често съкратени, като трибуквени абревиатури от първите букви на трите им имена. Нърдовете могат да използват и прякори, съставени въз основа на истинските им имена, но те почти никога не крият истинските си имена. За разлика от тях, гийковете предпочитат да крият истинската си самоличност и използват прякори, често талисмани от научната фантастика или операционните системи.

Въпреки че между нърдовете и гийковете има сходства, те често не се харесват взаимно. Обаче знаят, че могат да се обогатят чрез взаимодействието си (например, даден нърд може да знае отлично информатика и математика, а даден гийк може да има изключителни умения на програмист).

Наложилата се масова култура не обича субкултурите на нърдовете и на гийковете, но след възникването на компютърното общество започва да възприема гийковете като необходимост (заради техните умения в областта на технологиите). Обаче нърдовете все още биват отбягвани от обществото (евентуално получават признание посмъртно или в случай, че даден нърд направи идеите си публично достояние и те имат положителен ефект върху обществото като цяло).

Но каквото и да си мисли обществото за тях, и нърдовете, и гийковете се гордеят с това, което са.“

Според Dictionary.com гийк (geek) e:

  • експерт или ентусиаст в дигиталните технологии.
  • експерт или ентусиаст в дадена област или активност.
  • ексцентрик или непривликателен, с високо самочувствие и претендиращ за висок интелект.
  • фен на дадено нещо, за което може да говори с часове.

Според мен гийк е на първо място всеки, който се смята за такъв. На второ – хора със сериозни познания и интереси в областта на компютрите, електрониката и новите технологии. Такива могат бъдат програмисти, хардуеристи, системни администратори, инженери, хакери, кракери, геймъри и не на последно място – асоциални смотаняци!

 

Статията е публикувана в Гийк блог, с етикети: .

Публикувай коментар