Intel: Light Peak ще измести USB3

Intel Light Peak

Intel Light Peak

Според Intel технологията Light Peak ще измести USB3. Това беше събщено на IDF (форум на разработчиците) в Пекин. Пълните спецификации трябва да бъдат публикувани до края на годината, а през следващата година да се появят устройства в които да е вградена.

Light Peak ще е оптичен интерфейс, който поддържа предаване на цифрови данни между две устройства със скорост до 100 Гб/с в секунда. На първо време скоростта ще бъде  10 Гб/с, което е над два пъти повече,отколкото предлага стандартa USB 3.0 – 4.8 Гб/с. Тъй като ще е протоколно независим ще съществува едновременно със стандартите: SATA, E-SATA,SCSI, FireWire, HDMI, Display Port и USB, но след време ще има потенциал да ги измести заради по-високата скорост.

Основни черти:

  • скорост на предаване на данните – 10 Гб/с
  • дължина на кабела – до 100 метра
  • едновременно свързване на няколко устройства (това е демонстрирано на форума)
  • двупосочен обмен на информация
  • hot plugguble, plug and play
  • имплементиран е контрол на качеството (QOS)

Light Peak ще позволи предаване едновременно по един кабел на различни данни, вкл. мултимедийно съдържание и управляващи команди. По време на демонстрацията кабелът е бил включен към  телевизор, камера  и лаптоп с висока резолюция. Изображението от камерата е постъпвало в мобилният компютър, а от него към телевизора е подавано друго изображение.

Според наш колега Light Peak няма да измести USB3 в скоро време. За повече информация – официалния сайт на Intel Light Peak.

Статията е публикувана в Гийк блог, с етикети: , , .

Публикувай коментар