Сервиз за принтери и копири

Ремонтът и диагностиката на принтери и копирна техника се отличава съществено от ремонта на масовата електроника. Специфичността е наличието, както на електроника, така на механика и софтуер в тези машини. Опитът при отстраняване на проблеми с принтери е задължителен или последствията могат да бъдат смъртоносни за техниката, поради наличието на различни защити от производителите (HP, Canon, Dell, Oki, Xerox, Samsung, Brother, Kyosera и др.) против използване на неоригинални консумативи!

При диагностика на принтери и копири на първо място се проверява за наличие и качество на консумативите. В случай, че те не са годни за употреба пристъпваме към зареждане или рециклиране. След това се проверява софтуера за коректност и тогава се тества механиката. Когато механиката не е дефектна, се проверява защо електрониката не я управлява коректно.

След като е направена професионална диагностика се пристъпва към замяна или ремонт на дефектиралият компонент. Обикновено дефекти в механиката се отстраняват единствено чрез замяна. В електрониката в повечето случаи е възможно да се ремонтира повредата чрез смяна единствено на дефектиралите чипове в платките, а когато това е невъзможно или е ценово/времево неизгодно, заменяме цялата платка.