Профилактика и почистване на лаптопи и компютри

Профилактиката на лаптопи и компютри се свързва с почистване от мръсотия, подмяна на термоинтерфейсите, когато е нужно на вентилатори и радиатори. Посещението на сервиз веднъж годишно с цел навременна профилактика, може да спести множество проблеми, нерви и скъпи ремонти за прегрели чипсети, видеокарти и процесори.

Така изглежда задръстена с мръсотия охладителната система на лаптоп

Прах по вентилатор и радиатор на лаптоп

Замърсен радиатор на лаптоп

Натрупана мръсотия в охлаждането на лаптоп

Колко често трябва да се почиства от прах и мръсотия лаптоп? – На колко време трябва да се прави почистване и профилактика е идивидуално. Зависи от модела на лаптопа и средата, в която се използва. Ние препоръчваме да се прави профилактика 1-2 пъти в годината на най-масовите модели лаптопи. Когато не се почиства охладителната система на лаптопа, тя се задръства с прах, мъх, косми и друга мръсотия. Получава се дебел слой, наподобяващ китеник, който не позволява горещият въздух в машината да излезе. По този начин охлаждането на мобилните компютри губи своята ефективност, а това носи сериозни последствия за чиповете и платките.

Кога трябва да се прави профилактика на лаптоп? – Често профилактика на лаптопите се прави, когато те загряват прекалено много. Това е строго препоръчително, но не винаги е достатъчно, тъй като може да е късно за спасяване на елементите в него.  Също така профилактиката е наложителна при заливане на лаптоп с течности като вода, сок, кола, водка, уиски, вино, ракия, бира и др.

Какво да правя, след като съм залял лаптоп с течност? – След заливане с течност лаптопа трябва да се изключи по най-бързият начин и да се изкара батерията. Когато е залят лаптопа не е нужно да го изключваме през „shut down“ и т.н. Директно дърпаме захранващият адаптер и вадим батерията възможно най-бързо. След това попиваме течността и обръщаме лаптопа наобратно върху нещо меко, например хавлия. Лаптопа не трябва да се пуска да работи, преди да се профилактира в сервиз, за да се избегнат всички рискове. В сервиза лаптопа ще бъде напълно разглобен, почистен внимателно и при наличие на дефектирали компоненти или елементи по дънната платка се заменят или ремонтират.

Какво се случва с лаптопа, ако не му е направена профилактика навреме? – Радиаторът, който трябва да извежда топлината от вътрешността на машината се задръства с прах и мръсотия. В следствие на това, той не успява да я отдаде на 100% в околната среда и тя остава в лаптопа и загрява допълнително мобилния компютър. За да подобри охлаждането дънната платка повишава оборотите на вентилатора, за да повиши дебита на охладителната система. Така лаптопа става по-шумен. В зависимост от модела, при достигане на определена температура, се понижава работната честота на процесора и по-този начин започва да работи по-бавно. При достигане на още по-висока температура лаптопът се изключва сам, за да запази работоспособни компонентите си.

Как се почиства правилно лаптоп? – За да се почисти професионално един лаптоп, често се налага да се разглоби напълно. След това се почистват радиатора и вентилатора от всички полепнали прах и „боклуци“. Почистват се старателно всички стари термопасти и се заменят с нови. Където има термолепенки трябва да се заменят с нови или медни пластини и термопаста. Вентилаторът се смазва с подходяща смазка и ако е разбит(а) лагерът/втулката му се заменя с нов. Лаптопа се сглобява и тества.

Каква е разликата в профилактиката на различните марки лаптопи – Dell, HP, Acer, IBM, Asus, Lenovo, Toshiba, MSI, Fujitsu Siemens? – Шасито на почти всеки лаптоп е различно по конструкция от другите модели. Това изисква опит при разглобяването и сглобяването. Самата охладителна система също се различава. При висококачествените лаптопи има охлаждане на всички „големи“ чипове – процесор, видеокарта и северен и южен мост на чипсета. В по-евтините обикновено се охлажда активно само процесора или процесора и северния мост. Естествено по този начин са намалени броят и площта на радиаторите и пайповете. Също така в някои от високия клас лаптопи има повече от един вентилатор. Разлика, не за подценяване, е използването на различни термоинтерфейси – пасти, подложки и лепенки.

Защо да не използвам прахосмукачка, въздух под налягане или компресор за почистване на лаптоп? – Причините са две. Първата е, че тези почиствания не са професионални и качествени. Прахосмукачката не може да изсмуче всичко и по този начин почистването е неефективно. Въздухът под налягане и компресорът набиват по-голямата част от мръсотията в охлаждащата система от едно място на друго. Втората причина е допълнителното износване на лагерите и втулките на вентилаторите. В следствие на това те стават по-шумни и неефективни. Не рядко при употреба на такива средства за почистване на лаптопи се отчупват цели или част от лопатки на вентилаторите.